FODERFÖRELÄSNINGEN LOCKADE ETT TRETTIOTAL PERSONER!


Eva Dahlströms föreläsning handlade om, hälsa, utveckling, hållbarhet och prestation.

Onsdagen den 5maj var det föreläsning i cafeterian på ridskolan i Sunne, ett samarbete mellan klubbarna. Till ridskolans lokaler var det ca trettiofem personer som gästade föreläsningen.
Vi som besökte lokalen fick lyssna på varför så många hästar i år har fallit ur, det beror på att förra årets skörd innehåller mycket energi (MJ) och för lite protein (Smb rp). Foderrelaterade sjukdomar och hur man får hållbara tävlingshästar. Hur man påverkar hållbarheten av en tävlings häst börjar redan när de är små. Det gäller att de kommer från en bra uppfödning, så att de fått i sig bra foder av rättsort, så det kan utvecklas normalt och bygga ett starkt skelett bl.a. mineraler spelar en stor roll, kalcim fosforkvoten är en viktig del. 
Proteiner i varje cell, behövs för att fungera, äldre hästar kan tillverka protein själva, medans unghästar inte kan det och behöver få i sig rätt mängd proteiner för att utvecklas.
För att veta vad du skall utfodra din häst med kan du analysera ditt hö, på så sätt kan du kontrollera hästens näringsintag samt utgifterna i din plånbok. Energi, protein och mineraler är lagringsstabilt, samma värde, det som kan minska under året i höet är vitaminerna.
Vilka sjukdomar som kan vara foderrelaterade är bl.a. stress, kolik, fång, magsår, dåkigt humör, beteendestörningar, hälta med flera. De vanligaste utfodrings felen kan vara för lite mängd grovfoder, ingen analys, inga eller felaktiga mineraler, felaktigt kraftfoder, dåligt hygieniskt grovfoder och för snabba foderbyten.
De som vill veta mer kan klicka in sig på Eva Dahlströms hemsida www.foderrad.se
Givetvis fanns hembakat bröd och nybryggt kaffe (och festis för hos icke vuxna människor) att förtära i pausen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0